Rīgas 2. slimnīca sniedz informāciju un atbalstu cīņai ar locītavu slimībām - Rīgas 2.slimnīca

Rīgas 2. slimnīca sniedz informāciju un atbalstu cīņai ar locītavu slimībām

11.10.2024. | Rīgas 2.slimnīca

Katru gadu 12. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules artrīta diena, lai pievērstu uzmanību locītavu slimībām, kas ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē. Pasaules artrīta diena pirmoreiz tika atzīmēta 1996. gadā. Artrīts un citas reimatiskās slimības ir vieni no visizplatītākajiem veselības traucējumiem, kas var izraisīt hroniskas sāpes un kustību traucējumus.

Šī gada Pasaules artrīta dienas tēma ir “Informed Choices, Better Outcomes”, kas mudina pacientus saņemt uzticamu, zinātnē balstītu informāciju un sadarboties ar veselības aprūpes speciālistiem, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un veselības rezultātus.

Mūsu slimnīca ir apņēmusies palīdzēt pacientiem ar locītavu slimībām, piedāvājot kvalificētus traumatologus, kas palīdz diagnosticēt un ārstēt artrītu. Savlaicīga ārstēšana un pareiza informācija ir būtiska, lai nodrošinātu labāku dzīves kvalitāti pacientiem ar artrītu.

Kas ir artrīts, un kā tas var ietekmēt mūsu locītavu veselību?

Artrīts un citas reimatiskās slimības skar vairāk nekā 120 miljonus cilvēku Eiropā, padarot tās par vienu no visizplatītākajām neinfekciozajām slimībām.

Artrīts ir iekaisuma slimība, kas var skart vienu vai vairākas locītavas. Ir vairāki artrīta veidi, no kuriem visizplatītākie ir:

  • Osteoartrīts – locītavu nolietošanās, kas visbiežāk skar ceļus, gūžas, mugurkaulu un rokas;
  • Reimatoīdais artrīts – autoimūna slimība, kas uzbrūk locītavu audiem un izraisa iekaisumu;
  • Podagra – iekaisuma artrīts, kas saistīts ar urīnskābes kristālu veidošanos locītavās, izraisot sāpīgas uzliesmojuma epizodes.

Rīgas 2. slimnīca aicina savlaicīgi rūpēties par locītavu veselību!

Rīgas 2. slimnīca piedāvā pilna spektra traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumus, kas palīdz diagnostēt un ārstēt dažāda veida artrīta formas. Mūsu pieredzējušie speciālisti nodrošina gan diagnostiku, gan ārstēšanu, tostarp fizioterapijas, rehabilitācijas un ķirurģiskas procedūras.

Lai palīdzētu artrīta pacientiem, Rīgas 2. slimnīcā ir pieejami šādi pakalpojumi:

  • Speciālistu konsultācijas artrīta un citu locītavu slimību diagnostikai. Traumatologs-ortopēds ir speciālists, kurš diagnosticē un ārstē muskuļu un skeleta sistēmas traumas un slimības, tostarp locītavu problēmas, tādas kā osteoartrīts, traumas vai locītavu nolietojums.
  • Fizioterapijas un rehabilitācijas programmas, kas palīdz uzturēt locītavu kustīgumu un mazināt sāpes. Ārsts rehabilotologs izvērtē pacienta fizisko funkcionālo stāvokli, sastāda individuālo rehabilitācijas plānu un nozīmē nepieciešamās procedūras – kustību terapiju, masāžu, fizikālās procedūras, kā arī nosūta uz stacionāro rehabilitāciju.
  • Fizikālās terapijas procedūras sāpju  un tūskas mazināšanai, kā arī audu  apasiņošanas uzlabošanai – magnetterapija, ultraskaņa, fonoforēze, augstas frekvences magnētiska lauka terapija (UVČ), amplipulss, elektroforēze, TENS, diadinamika, darsonvalizācija. Izmanto arī parafina aplikācijas kontraktūru mazināšanai, kā arī karpālā kanāla sindroma gadījumos.
  • Kustību terapijas nodarbības (t.sk. velotrenažieru, eliptisko trenažiesri, mehanoterapiju un dažādu līdzsvara virsmu izmantošana), palīdz nostiprināt cīpslas un muskuļus, uzlabo locītavu, muskuļu, cīpslu un saišu asinsriti, locītavas kustīgumu, muskuļu spēku, pacienta (indivīda) funkcionālās spējas un darba spējas. Tas būtu svarīgi, lai panāktu pacienta funkcionālo neatkarību un uzlabotu dzīves kvalitāti.

Rehabilitācijas nodaļā var arī pieteikties uz ārstniecisko masāžu un kinezioloģisko teipošanu. Teipošana samazina muskuļu disbalansu un ar to rādītās sāpes.

  • Ergoterapeita konsultācija par ikdienas aktivitāšu pielāgošanu atbilstoši pacienta funkcionēšanas līmenim un  vajadzībām. Locītavu aizsardzības principu apmācība,  lai uzlabotu pacienta dalību ikdienas aktivitātēs.  Nepieciešamības gadījumā tiek ieteikti arī tehniskie palīglīdzekļi.
  • Izmeklējumus, piemēram, rentgenu, datortomogrāfiju un ultrasonogrāfiju, lai nodrošinātu precīzu diagnozi.
  • Ķirurģiskās iejaukšanās iespējas smagākos gadījumos, kad konservatīvā ārstēšana nav pietiekama.

 

Artrīta profilakse un ārstēšana: Lai samazinātu artrīta risku, svarīgi ir:

  • Uzturēt veselīgu ķermeņa svaru;
  • Regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, kas palīdz stiprināt locītavas;
  • Ēst sabalansētu uzturu, kas bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, īpaši kalciju un D vitamīnu;
  • Sekot līdz locītavu stāvoklim un, ja rodas sāpes vai kustību ierobežojumi, nekavējoties meklēt ārsta palīdzību.

Svinēsim Pasaules artrīta dienu ar aktīvu iesaisti savas veselības saglabāšanā!

Mēs aicinām ikvienu, kas izjūt locītavu sāpes vai kustību ierobežojumus, sazināties ar mūsu slimnīcas speciālistiem un saņemt kvalificētu palīdzību.

Reģistrējieties pie speciālistiem pa tālruni: 80200991 vai rakstot uz e-pastu: pieraksts@slimnica.lv

Šeit ir galvenie fakti par balsta un kustību aparāta slimībām no Pasaules Veselības organizācijas (PVO):
  1. Aptuveni 1,71 miljards cilvēku pasaulē cieš no balsta un kustību aparāta slimībām.
  2. Muguras sāpes ir galvenais invaliditātes cēlonis globāli, skarot cilvēkus 160 valstīs.
  3. Šīs slimības ierobežo kustīgumu un samazina dzīves kvalitāti, bieži vien izraisot priekšlaicīgu pensionēšanos.
  4. Balsta un kustību aparāta slimības bieži ir saistītas ar citām hroniskām slimībām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām un psihiskām veselības problēmām.

Plašāka informācija pieejama PVO mājaslapā šeit.

 

Publikāciju sagatavoja:

Evita Rancāne

Mārketinga un komunikācijas speciāliste