Pasaules anestēzijas diena: Zinātne, kas glābj dzīvības un nodrošina komfortu - Rīgas 2.slimnīca

Pasaules anestēzijas diena: Zinātne, kas glābj dzīvības un nodrošina komfortu

16.10.2024. | Rīgas 2.slimnīca

16. oktobris ir Pasaules anestēzijas diena, kas atzīmē nozīmīgu pagrieziena punktu medicīnā – 1846. gada 16. oktobrī tika veikta pirmā veiksmīgā ķirurģiskā operācija, kurā pacients tika anestēzēts, izmantojot ēteri. Šis notikums iezīmēja jaunu laikmetu medicīnā, ļaujot ķirurgiem veikt sarežģītas operācijas, mazinot pacienta sāpes un ciešanas.

Fakti par anestēziju:

  1. Anestēzija ir medicīnas nozare, kas rūpējas par pacienta sāpju kontroli operāciju laikā. Tas ietver vispārējo narkozi ,centrālas nervu blokādes- spinālā anestēzija, reģionālo anestēziju- ķermeņa daļu blokādes un lokālās anestēziju.
  2. Pirmais anestēzijas pielietojums notika 1846. gadā Bostonā, ASV, kur ķirurgs Viljams Mortons izmantoja ēteri, lai veiktu operāciju, pirmo reizi nodrošinot pacientam pilnīgu sāpju kontroli operācijas laikā.
  3. Mūsdienu anestēzija ir droša, pateicoties tehnoloģiju attīstībai un anestēzijas speciālistu kvalifikācijai. Anesteziologi ne tikai rūpējas par anestēziju operācijas laikā, bet arī pārrauga pacienta vitālās funkcijas un veic pēcoperācijas aprūpi.
  4. Anestezioloģija un intensīvā terapija ir cieši saistītas. Anesteziologi bieži strādā arī intensīvās terapijas nodaļās, sniedzot palīdzību pacientiem ar smagiem veselības stāvokļiem, un rūpējas par sarežģītu pacientu vitalo funkciju nodrošināšanu.
  5. Dažādi anestēzijas veidi tiek izmantoti atkarībā no procedūras sarežģītības un pacienta veselības stāvokļa:
    • Vispārējā narkoze: Pacients tiek pilnībā iemidzināts un neapzinās operācijas procesu.
    • Centrāla ( neiroaksonāla) blokāde – spinālā anestēzija. Daudz izmanto traumatoloģiskās, ortopēdiskās operācijās, pie ķeizargriezieniem, ginekoloģijā.
    • Reģionālā anestēzija- nervu blokādes, kad paredzēts operēt konkrētu ķermeņa daļu perifēri.
    • Vietējā anestēzija: mazu, lokālu procedūru veikšanai.

Rīgas 2. slimnīca lepojas ar mūsu anestezioloģijas un reanimatoloģijas speciālistu komandu, kas ikdienā nodrošina augstākā līmeņa aprūpi mūsu pacientiem!

Anesteziologi, reanimatologi: Dzintra Pūka, Ieva Pūce, Oleksii Dubynin, Zinta Elksne, Raimonds Razāns, Viktorija Džabijeva, Nataļja Guļtjajeva, Jeļena Kucina, Svetlana Petrova, Inese Tretjaka, Olesia Hladchenko, Elīna Žuka, Irada Melega, Inga Orleāne.

Rezidenti: Inga Komarova, Roberts Vīksne, Signe Dreimane, Aleksejs Titovs.

 

Publikāciju sagatavoja:

Evita Rancāne

Mārketinga un komunikācijas speciāliste